مقدمات تکمیل پارچه گردباف
تمام پارچه های نساجی پس از خروج از سالن بافندگی کم و بیش دارای مقادیری ناخالصی و عیوب می باشند لذا لازم است به منظور آماده کردن پارچه برای عملیات تکمیلی اصلی آن را تحت عملیات مقدمات تکمیل قرارداد در غیر اینصورت امکان برطرف کردن آنها ضمن و یا پس از عملیات تکمیلی به راحتی میسر نخواهد بود.
ناخالصی ها و عیوب موجود در روی پارچه های خام را می توان در سه گروه بیان کرد:
۱ – ناخالصی های مواد اولیه مانند خار و خاشاک – رنگ یا قیر که برای علامت گذاری حیوان یا کالا مصرف می.شود. الیاف خشن و ضخیم Kemp و …
۲ – عیوب ریسندگی مانند گره ها و پیوندهای نامناسب در نقاط نازک و کلفت نسخ و همچنین لکه های حاصل از روغنهایی که برای روغن کاری ماشین آلات مصرف شده است.
3- عیوب بافندگی: مانند پاره گی های نخ های تار و پود – اشتباه در شانه و سایه دار شدن طولی پارچه – اشتباه در تراکم پود و یا کوبیده شدن پود و سایه دار شدن عرضی پارچه اشتباه در چله کشی – اشتباه در پودگذاری و همچنین اثر روغنهای ماشین آلات بافندگی در پارچه
لذا بدلائل زیر بر طرف کردن معایب و ناخالصیهای فوق الذکر قبل از عملیات تكميل به مراتب ساده تر خواهد بود.
۱ – معایب و ناخالصی های پارچه ای که از سالن بافندگی خارج شده است و یا به اصطلاح خام می باشد مشخص تر و آشکارتر می باشد.
۲ – چون هیچگونه متراکم شدن در پارچه و فشرده شدن الیاف پارچه صورت نگرفته است و یا تغییراتی در رنگ نخها حاصل نشده است لذا شناسائی و ترمیم عیوب به سادگی امکان پذیر میباشد.
۳ – محلهای ترمیم در اثر عملیات تکمیلی ناپدید خواهند شد و هیچگونه آثاری از ترمیم مشاهده نخواهد شد.
انواع تکمیل پارچه گردباف
منظور از انواع تکمیل عبارتست از چگونگی ثبات تکمیل انجام شده در روی پارچه و به سه گروه تقسیم میشود.
تكميل موقت – تكميل دائم – تکمیل ثابت
1 – تکمیل موقت
در تکمیل موقت کالا را بمنظور خاصی تحت عملیات تکمیلی قرار میدهند بطوریکه اثر تکمیلی آن در عملیات بعدی مثل ،شستشو یا خشک شوئی از بین میرود مانند تقویت استحکام نخهای تار پارچه های پنبه ای بوسیله آهار دادن برای عملیات بافندگی و شستشو و یا بر طرف کردن این آهار پس از خاتمه عملیات بافندگی تکمیل موقت را میتوان با بکار گرفتن یکی از روشهای زیر بدست آورد.
۱ – روشهای مکانیکی یا فیزیکی : مانند ازدیاد عرض پارچه بوسیله استنتر یا اطو کردن.
۲- روشهای پر کردن: بوسیله نشاسته صمغ و یا سایر پرکننده های معمولی
3- روشهای نرم کردن : بوسیله روغنها – واكس ها و یا صابون مناسب
۲ – تکمیل دائم
در این نوع از تکمیل پارچه را به منظور خاصی تکمیل میکنند و اثر تکمیل تا زمانیکه پارچه حالت خود را از دست ندهد مخصوصاً در مقابل شستشو و پوشش باقی خواهد ماند و میتوان آن را با استفاده از یکی از روشهای زیر بدست آورد.
الف) با روشهای مکانیکی و یا فیزیکی مانند ،تراش ،خار زدن .میلینک
ب) با روشهای رسوب :دادن مانند رسوب دادن رزینهای مصنوعی مثل استرها و اترهای سلولز در روی پارچه
پ) با روشهای شیمیایی مانند مرسریزه کردن کالای پنبه ای و یا کلرینه کردن کالای پشمی و یا تکمیل با فرم آلدئیدها.
نا گفته نماند که اغلب تکمیلهائیکه بوسیله روشهای رسوب دادن و یا شیمیائی بدست می آیند قابلیت این را دارند که بوسیله مواد و عملیات شیمیائی مناسب دیگر از بین بروند. بنابراین این نوع تکمیل تا حد معینی دوام و پایداری دارد و در شرایط مخصوصی حالت دائمی آن را میتوان از بین برد.
۳ – تکمیل ثابت
در این نوع تکمیل پارچه یک نوع تکمیل ثابتی بخود میگیرد بطوریکه اثر تکمیل مادام العمر در روی کالا باقیمانده و حتی بعد از اینکه پارچه حالت و ماهیت خود را به عنوان یک پارچه نساجی از دست بدهد آثار تکمیل در آن باقی خواهد .ماند مانند پلیمریزه کردن بعضی از منومرهای اکریلیکی در روی زنجیرهای اصلی مولکولهای پارچههای سلولزی و یا پروتئینی
به طور خلاصه میتوان گفت عملیات تکمیلی که بر روی منسوجات مختلف پشمی پنبه ای و یا غیره انجام می شود بستگی تام به خواص مورد احتیاج دارد و در ضمن عملیات تکمیل قابل انجام در روی پارچه های مختلف و نیز سفارشات متفاوت با هم فرق میکنند در زیر خلاصه ای از عملیات تکمیل فیزیکی که اغلب در روی پارچه های پنبه ای پشمی و فاستونی قابل انجام میباشد ذکر شده است در ضمن باید یادآور شد که تثبیت عملیات در بعضی مواقع بر حسب نوع پارچه و یا انواع عملیات قابل انجام تکمیلی در روی آن قابل تغییر میباشد.
بدون دیدگاه