مقدمه بررسی خمش پارچه

سختی (Stiffness) یا مقاومت در برابر خم شدن، مواد در مقابل نرمی یا راحتی خم شدن قابلیت انحناء و تغییر پذیری تابعی از ضخامت و هندسه شکل مواد میباشد و معمولا به این مفهوم است که ماده در برابر خمش پذیرش انحنا مقاومت میکند به عبارت دیگر انعطاف پذیر نیست. بعضی اجسام که براحتی خم میشوند با عبارت flexible انعطاف پذیر limp شل و ول و یا pliable (تاشو) توصيف میشوند که متضاد آنها stiff و rigid (به معنای جسم سخت) میباشد واژه برتر ASTM برای نرمی زیاد pliable میباشد و واژه برتر برای نرمی کم stiff است باید توجه داشت که پارچه ها معمولا نه کاملاً pliable بوده و نه stiff میباشند.

سختی خمشی پارچه میتواند تاثیر محسوسی بر روی بسیاری از خواص مربوط به راحتی (comfort) پارچه داشته باشد علاوه بر آن ارتباط نزدیکی با زیر دست (handle) پارچه دارد زیر دست در پارچه هایی که به مصرف پوشاک میرسند دارای اهمیت ویژه ای میباشد زیرا نتیجه لمس کردن پارچه به وسیله دست توسط خریدار کیفیت پارچه را مشخص مینماید.

به دلیل اهمیت موضوع زیردست پارچه بعنوان نتیجه آزمایش مشتری جهت بررسی کیفیت پارچه چندین روش برای ارزیابی این نوع خواص (شامل نرمی یا سختی) ابداع شده است. این روشها شامل روش های عینی و ذهنی میباشد. از روی بعضی از خواص مکانیکی و اندازه گیری و مقایسه آنها با کیفیتهای ذهنی، مربوطه ارزیابی ذهنی به عینی تبدیل شده است که نتیجه کار کاواباتا و همکارانش بوده است یکی از این خواص سختی پارچه است.

یکی از روشهای عینی اندازه گیری سختی پارچه روش تعیین طول خمشی پارچه میباشد. در این روش، نواری از پارچه روی سطحی صاف و صیقلی قرار میگیرد و یک سر آن، در اثر وزن خودش آویزان می گردد.

طول خمشی bending length طولی از پارچه است که تحت اثر وزن خود با زاویه معین خم می شود. بنا بر تعریف

در این رابطه C طول خمشی L طول نوار پارچه در حالت افقی و θ زاویه خم شدن پارچه میباشد

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *